Andere tijden finance: bankieren door de jaren heen

Wist je dat het bankieren al bestond in de middeleeuwen? Toen was het weliswaar verboden om geld uit te lenen, maar toch werd er volop gebankierd. Sindsdien heeft het bankieren vele veranderingen ondergaan, zijn er flink wat tegenslagen geweest en hebben banken keer op keer kunnen innoveren. Ben je benieuwd naar de geschiedenis van het bankieren? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Het lenen van geld ontstond in de middeleeuwen

In de 12e eeuw is het vanuit de kerk verboden om beroepsmatig geld uit te lenen en om rente te heffen. Joden, wie zich niet aan de kerk hoefden te gehoorzamen, gingen de ambacht van het geld uitlenen uitoefenen. Dit was een uitkomst voor de Europese vorsten die geld nodig hadden voor oorlogsvoering en voor het bouwen van kastelen. Zo ontstond er een win-winsituatie: in ruil voor geldleningen, boden de Europese vorsten bescherming en een inkomen aan de joden. Dus, ondanks dat het geld lenen verboden was in de middeleeuwen, werd het dus al wel volop gedaan!


De Italianen begonnen in de 15e eeuw met het openen van banken

De Italiaanse kooplieden hadden een slimme truc om het verbod op renteheffing te omzeilen. Zij omschreven hun rente in de boekhouding als een 'gift' of een 'beloning'. In Noord-Italië in de 15e eeuw bloeiden en er steeds meer bankactiviteiten op in de grote steden. Hoe invloedrijk de Italianen zijn geweest op het bankieren, blijkt uit het feit dat 'bankroet' afkomsting is uit het Italiaans. Het woord bankroet hebben wij namelijk ontleend van de Fransen ('banqueroute') wat weer verfransing is van het Italiaanse woord 'banca rotta', wat gebroken bank betekent.


De 17e eeuw: de eerste bankbiljetten worden gedrukt

In 1661 werden de eerste papieren biljetten uitgegeven in plaats van muntgeld. Vaak was in het begin de uitgifte van briefgeld in feite een lening, omdat de bank meer uitgaf dan het bezat.


1970: de bank accepteert automatische betalingen

In 1970 introduceren steeds meer banken de automatische betaling/incasso. Daardoor hoeven mensen niet meer voor elke betaling naar de bank toe. Hierdoor wordt het bankieren ook veiliger, omdat veel minder mensen vanaf dit moment met contant geld op zak over straat lopen.


In 1979 wordt de acceptgiro ingevoerd

In 1979 wordt ook de acceptgiro ingevoerd. Hierdoor kunnen steeds meer mensen hun betalingen via de post doen. Dat betekent dat je vanaf dat moment niet eens meer het huis uit hoeft om je bankzaken te kunnen regelen!


1980, het jaar dat de creditcard zijn intrede deed

1980 is het jaar dat de creditcard wordt ingevoerd. Mensen moeten in het begin erg wennen aan het betalen met plastic. Ze weten dan nog niet dat het 10 jaar later nog veel normaler zal worden om met een plastic kaart te betalen.


In 1990 kunnen mensen voor het eerst geld pinnen

In 1990 kan men namelijk voor het eerst geld pinnen. Ook hier moesten mensen in het begin nog wel aan wennen, maar twee jaar later was het pinnen van geld zo gebruikelijk geworden, dat het nieuwe woord 'pinnen' in het Van Dale woordenboek werd opgenomen.


1997: internetbankieren wordt in het leven geroepen

In 1997 is het internetbankieren een feit. Voortaan hoeven mensen niet eens meer naar hun brievenbus te lopen om te kunnen bankieren. Bankieren kan vanaf 1997 namelijk gewoon via de computer.


Vanaf 2003 kun je bankieren met je telefoon

Vanaf 2003 ontstaat ook langzamerhand het bankieren via je telefoon. Je kunt onder andere via je telefoon betalingen overschrijven en je saldo bekijken. De online betaalmethode iDeal die zijn intrede doet, maakt het makkelijker om online dingen te kopen, omdat je met iDeal geen creditcard meer nodig hebt.


Vanaf 2010 ontstaan de eerste bancaire apps

In 2010 ontstaan de eerste apps van verschillende banken, waarmee je super makkelijk kunt bankieren. Deze apps zijn vooral populair onder jonge mensen en veel banken richten zich dan ook meer en meer op jongeren om te leren beter met geld om te gaan.


Bankieren anno nu

Tegenwoordig is bankieren supersimpel. Voor de meeste dingen kun je gebruik maken van een app en je hoeft nog maar sporadisch naar de bank. In de laatste paar jaren is Artificial Intelligence steeds meer in opkomst en daarmee ook steeds populairder. Ook de financiële sector maakt gebruik van Ai. Banken maken bijvoorbeeld gebruik van Artificial Intelligence om de identificatie en authenticatie van klanten te vergemakkelijken. En werknemers bij een bank worden vervangen door chatbots en stemassistenten.


De toekomst van het bankieren

Het is een weggever dat de manier waarop we vandaag de dag bankieren, nog meer zal veranderen. De verwachting is zelfs dat de rol van banken steeds kleiner zal worden. Er zijn scenario's die inschatten dat banken in 2030 een derde van hun waarde hebben verloren aan startups met slimme technologieën. Op dit moment wordt namelijk al 98% van de financiële apps ontwikkeld door andere bedrijven dan banken. Het motto voor de toekomst luid dan ook: "bankieren zonder bankiers." •

Geld lenen was eigenlijk verboden in de middeleeuwen