Personeelstekort? Zo pak je dat aan
Goede medewerkers heb je nodig om je klanten goed te bedienen en om als bedrijf succesvol te zijn en te blijven. Maar hoe kom je aan goed personeel in deze krappe arbeidsmarkt? Kirsten de Roo, auteur van het boek ‘Personeelstekort begint bij jezelf’, vertelt wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf wél de juiste mensen binnenhaalt én behoudt. Dit zijn haar tips!
Vergeet de korte termijn
“Wat ik bij veel ondernemingen zie gebeuren is een ad hoc aanpak: bij een tekort aan personeel een blik recruiters opentrekken, je vacatures (hopelijk) laten vullen en klaar. En zodra er weer vacatures ontstaan, probeer je dit opnieuw. Maar met deze manier van kortetermijndenken kom je er niet meer op deze krappe arbeidsmarkt. Bedenk je eens wat je personeel voor jou als ondernemer betekent. Kijk je alleen naar wat het je vandaag oplevert en wat het je morgen kost? Of zie je medewerkers als een succesfactor waar je in moet blijven investeren? Ook daar zit een verschil tussen korte- en langtermijndenken en of je dus wel of geen plan hebt om de juiste mensen te vinden én te behouden.
Zie werving als een continu proces
Werving van personeel is iets waar je voortdurend mee bezig moet zijn. Dat betekent niet dat je voortdurend mensen moet aannemen, maar wel dat mensen je bedrijf leren kennen en je continu bouwt aan je netwerk. Oók als je dus geen concrete vacatures hebt. Wat je daarmee bereikt, is dat je zichtbaar wordt en blijft. Dan is de kans veel groter dat iemand die overweegt om van baan te veranderen, op dat moment aan jouw bedrijf denkt en contact zoekt. Doorlopend werven doe je bijvoorbeeld door op regelmatige basis een open huis of een ontbijtsessie te organiseren waar geïnteresseerden vrijblijvend bij kunnen aanschuiven. Zo kunnen mensen kennismaken met je bedrijf en eens sparren met vakcollega’s zonder dat ze meteen hun CV en motivatie hoeven te sturen. Als je dit consistent doet, vergroot je je netwerk en je zichtbaarheid - en daarmee de kans op voldoende goede medewerkers.
''Betrek de collega’s van de nieuw te werven persoon bij het opstellen van de vacature.''
Vacaturetip 1: schets een eerlijk beeld
Heb je een concrete vacature en ga je werven? Wees dan kristalhelder in je verwachtingen. Betrek de collega’s van de nieuw te werven persoon bij het opstellen van de vacature. Wat moeten we vertellen zodat we duidelijk zijn over hoe het is om hier te werken? Zij weten dat als geen ander. En: schets een eerlijk beeld. Vooral bij vacatures die lang openstaan, hebben bedrijven de neiging om zaken iets te rooskleurig voor te stellen. Zo stond bij een bedrijf in de vacaturetekst dat iemand ‘kan bouwen aan zijn team’. Toen die manager eenmaal begon, bleek de helft van zijn team ziek thuis te zitten. Dat had die manager natuurlijk liever van tevoren geweten. Ook over de cultuur van je bedrijf kun je beter zo open mogelijk zijn. Is met zijn allen lunchen bij jouw bedrijf vanzelfsprekend? Vertel dat aan je kandidaten. De een houdt ervan, maar de ander gaat liever iets anders doen in zijn pauze. Zorg dus dat de verwachtingen matchen met de realiteit.
''Door uit te gaan van competenties kijk je verder dan alleen de functie die je open hebt staan.''
Vacaturetip 2: laat je verrassen
Nog een tip: zoek niet naar een schaap met vijf poten. Zeker in deze arbeidsmarkt gaat dat je niet lukken. Onderzoek vooral welke competenties je nodig hebt binnen je bedrijf. Welke mensen heb je nodig om succesvol te zijn? Wat wil je dat iemand minimaal kan of weet en wat kan iemand eventueel bijleren? Door uit te gaan van competenties kijk je verder dan alleen de functie die je open hebt staan. Wat leuk kan uitpakken, is om in gesprek te gaan met een kandidaat die je in eerste instantie – waarschijnlijk op basis van vooroordelen – niet zou uitnodigen, bijvoorbeeld omdat iemand een paar jaar uit het arbeidsproces is geweest. Dat kan zomaar een gemiste kans zijn! Stel je ervoor open om deze persoon te leren kennen en laat je verrassen. Het kan zomaar jouw ideale nieuwe medewerker zijn!
''Gezien en gehoord worden is voor ieder mens belangrijk.''
Zo hou je je medewerkers binnen
Heb je een nieuwe medewerker binnengehaald, dan is het zaak dat je diegene behoudt voor je bedrijf. Dat begint met een goede ‘onboarding’. Een aangenomen medewerker is namelijk nog geen ingewerkte en betrokken medewerker. Zorg voor een inwerkperiode en voor de juiste begeleiding. Gezien en gehoord worden is voor ieder mens belangrijk. Dan voel je immers dat je betekenis hebt. Kijk ook goed wat iemand nodig heeft om goed te functioneren. De een heeft duidelijke, afgebakende taken nodig, de ander wil alleen een doel en regelt zelf wel hoe ie daar komt. De een springt zo in het diepe, de ander wil liever vaker met je afstemmen. Ofwel: er bestaat niet zoiets als één plan voor iedereen. Goed leiderschap gaat over individueel management. Als mensen zich gezien en gehoord voelen door hun manager en weten dat ze zinvol werk doen dat ergens aan bijdraagt, zullen ze langer bij jouw bedrijf blijven.
''Uiteindelijk kun je alleen succesvol zijn met de juiste mensen op de juiste plek, dat geldt ook voor de ondernemer zelf.''
Ondernemer versus leidinggevende
Daar wringt de schoen ook nog wel eens, bij goed leiderschap. Veel bedrijven kennen een cultuur waarin er doorgroei is vanaf de vloer naar het management. Maar degene met de meeste ervaring is niet automatisch ook de beste leidinggevende. Je weet alles van de inhoud, maar heb je ook goede leiderschapskwaliteiten? Durf je te reflecteren daarop? Bij jongere ondernemers zie ik vaker dat ze zich afvragen of ze ondernemer zijn of leidinggevende. Want uiteindelijk kun je alleen succesvol zijn met de juiste mensen op de juiste plek, dat geldt ook voor de ondernemer zelf. Dus dat is een mooie ontwikkeling.” •