Eenmanszaak? Plaats uw btw-nummer niet op uw website!
Misschien hebt u het ook gemerkt: er is steeds meer weerstand tegen het gebruik van het Burgerservicenummer in het btw-nummer. Vanwege de privacybescherming en identiteitsfraude pleiten zelfstandig ondernemers voor een btw-nummer zonder het BSN erin. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens heeft dit jaar aangegeven dat het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is.
Nieuw nummer
Zo'n 1,3 miljoen zzp'ers in Nederland krijgen in het najaar van 2019 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Deze wordt in de welbekende blauwe envelop toegestuurd. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het Burgerservicenummer, meldt de Kamer van Koophandel. Vanaf 1 januari 2020 moet u dit nummer gebruiken op bijvoorbeeld facturen en de website.
Welke eisen worden gesteld
aan een factuur?
aan een factuur?
- Uw volledige naam en die van uw afnemer
U vermeldt de juridische naam. De handelsnaam mag ook, als die in combinatie met het adres en woonplaats bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd. Bij fiscale eenheden is het gebruikelijk dat de naam van het onderdeel dat de prestatie levert op de factuur staat. - Uw volledige adres en dat van uw afnemer
U vermeldt het adres waar de onderneming feitelijk is gevestigd. Vermelding van alleen een postbusnummer is niet voldoende. - Uw btw-identificatienummer
Bij fiscale eenheden is dat het btw-identificatienummer van het onderdeel dat de prestatie levert. - Uw KVK-nummer
- De datum waarop de factuur is uitgereikt
- Een opeenvolgend nummer
- De aard van de goederen of diensten die u hebt geleverd
- De hoeveelheid van de goederen of de omvang van de diensten die u hebt geleverd
- De datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling
- Dat bedrag dat u in rekening brengt, exclusief btw
- Levert u prestaties met verschillende btw-tarieven? Vermeld dan de aparte bedragen. Neem daarnaast de eenheidsprijs op, als dit van toepassing is.
- Het btw-tarief dat u in rekening brengt
- Het btw-bedrag
Verleggingsregeling
Als u btw in rekening brengt over uw omzet, betaalt u die aan ons. In een aantal gevallen betaalt niet u de btw, maar de ondernemer aan wie u diensten of goederen levert. U 'verlegt' de btw dan naar deze ondernemer. Dit is de verleggingsregeling.
Hoe werkt de verleggingsregeling?
Verlegt u de btw naar een andere ondernemer? Dan brengt u geen btw in rekening, maar zet u op de factuur 'btw verlegd'. Daarnaast vermeldt u op de factuur het btw-nummer van de ondernemer naar wie u de btw verlegt.
Vergeet uw nieuwe btw-nummer niet aan ons door te geven!