Studieschuld terugbetalen: hoe zit het en wat kunnen ouders betekenen?

Heerlijk! Het diploma is behaald. Helaas kan het zo zijn dat er nog een flinke studieschuld op uw kind wacht. Welke manieren zijn er om de schuld terug te betalen en hoe gaat dat in zijn werk?

Twee fases
De eerste twee jaar na de studie hoeft er nog niets afgelost te worden, hoewel dat natuurlijk wel mag. De eerste fase wordt de aanloopfase genoemd. Deze periode begint in januari na het kalenderjaar dat het diploma is behaald. Na deze twee jaar begint de aflosfase, dan is het wel verplicht om iedere maand een bedrag af te lossen aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).


Hoe lang een student heeft om een studieschuld af te betalen, ligt aan het opleidingsniveau en wanneer de studie is gestart. Zo zit het:

  • Mbo-studenten en studenten die voor het studiejaar 2015-2016 zijn begonnen met studeren, moeten binnen vijftien jaar hun schuld aflossen.
  • Hbo-en wo-studenten die in of na september 2015 aan een bachelor of master zijn begonnen, kunnen in maximaal vijfendertig jaar aflossen. Ook de studieschuld die je tijdens je mbo-opleiding hebt opgebouwd, los je dan in (maximaal) 35 jaar af.
  • Je mag kiezen of je in 15 of 35 jaar aflost als je voor studiejaar 2015/2016 bent begonnen met een bachelor op de universiteit en in of na studiejaar 2015/2016 begon aan een master. (BRON NIBUD)


Maandelijks bedrag
Het is natuurlijk belangrijk dat er straks per maand een bedrag wordt afgelost wat er ook daadwerkelijk betaald kan worden. DUO stelt dit maandbedrag vast. Dit wordt bepaald op basis van de hoogte van de schuld, de rente en het inkomen van twee jaar geleden. Blijkt dit maandbedrag te hoog te zijn? Dan kan er via Mijn DUO een verlaging van het maandbedrag worden aangevraagd.  



Kunnen ouders de studieschuld van hun kind belastingvrij aflossen?
Het is niet meer zoals vroeger. Toen waren de studieschulden nog niet zo hoog en kon een student na de studie zonder veel moeilijkheden een zelfstandig leven opbouwen. Tegenwoordig zijn de banken een stuk strenger en de woningprijzen zijn een stuk hoger. Toch is het als ouder mogelijk om kinderen een (financieel) handje te helpen.


Tot een bepaald bedrag betaalt de ontvanger geen schenkbelasting. Als een kind iets van zijn ouders krijgt, geldt een vrijstelling van 5.428 euro per jaar. Voelt de schenker zich moreel verplicht om te helpen, dan hoeft de ontvanger niets te betalen. Dat is geen schenking, maar een natuurlijke verbintenis. Het is natuurlijk moeilijk te benoemen wat precies die natuurlijke verbintenis is. De staatssecretaris van Financiƫn erkent dat het normaal is als ouders de studie van hun kind betalen. Ouders zijn totdat hun kinderen 21 jaar zijn verplicht, op grond van het Burgerlijk Wetboek, te voorzien in de kosten van hun levensonderhoud en studie. Natuurlijk kunnen ouders nadat hun kinderen 21 jaar zijn geworden, nog steeds die verplichting voelen.