Wat betekent het pensioenakkoord precies?
Na negen jaar discussie ligt er een voorlopig pensioenakkoord. De AOW-leeftijd gaat minder snel omhoog, er komen ruimere mogelijkheden voor zware beroepen om eerder te stoppen, zelfstandigen kunnen pensioensparen en moeten zich tegen arbeidsongeschiktheid verzekeren.
Ingewikkeld
Het meest ingewikkelde deel van het akkoord is de manier waarop werknemers sparen voor hun pensioen. Het afschaffen van de zogenoemde doorsneesystematiek en het invoeren van een nieuw soort pensioencontract, betekent dat de pensioenpot herverdeeld moet worden. Dat schuiven met miljarden pakt voor de één beter uit dan voor de ander.
Wie hebben er baat bij?
Ouderen boven de 60 hebben het meeste baat bij de wijzigingen zoals die nu op tafel liggen. Allereerst mogen de werkende 60-plussers eerder dan verwacht met pensioen. De AOW-leeftijd wordt nu voor twee jaar bevroren op 66 jaar en vier maanden.
Mensen die al gepensioneerd zijn, hoeven niet meer bang te zijn voor directe kortingen op de pensioenen. Door de lage rente van de afgelopen jaren moeten veel fondsen vanaf volgend jaar gaan korten, omdat hun dekkingsgraden te laag waren. In het akkoord is vastgelegd dat het aanhouden van buffers niet meer nodig is, waarmee de kortingen bij een groot deel van de fondsen van de baan zijn.
Jongeren dragen, volgens het nieuwe pensioenakkoord, niet meer bij aan het pensioen van ouderen. Elke euro die zij inleggen is bedoeld voor het pensioen van hun generatie.
Wie grijpen er mis?
Degenen die het minst gebaat zijn bij dit nieuwe pensioenakkoord, zijn mensen die net voor 1980 zijn geboren. Zij hebben tot nu toe premies ingelegd die deels ten goede kwamen aan de ouderen. Wanneer de huidige systematiek wordt afgeschaft, kunnen zij niet meer profiteren van een jongere generatie die hetzelfde voor hen doet.
Noot 1 Roel Keijzer: niets nieuws
''Een verplichte AOW-regeling is niets nieuws. Tussen 1998 en 1 augustus 2004 is ook al een verplichte regeling geweest. Zonder succes overigens, anders was de regeling wel gebleven. Het probleem met verplichte regelingen is namelijk dat het verplicht is. Een open deur, maar zoals in de vorige regeling is gebreken dat veel ondernemers slechter af zijn.''
Noot 2 Roel Keijzer: waarom dit opnemen in een akkoord?
''Mogelijkheid is er nu ook om door lijfrentesparen geld opzij zetten voor de oude dag. Hierbij is met name een goede inkomenspolitiek van belang om een plan uitstippelen dat op maat is.''