Schijnzelfstandigheid: loop geen risico!

Het kan zijn dat u zzp'er bent, maar dat de Belastingdienst uw arbeidsrelatie met uw opdrachtgever toch ziet als loondienstverhouding. Met alle financiële gevolgen van dien. Ook als u al jaren zzp'er bent. 


'Definitie' schijnzelfstandigheid
Als je relatie met uw opdrachtgever veel lijkt op een loondienstbetrekking dan kan de Belastingdienst bepalen dat er sprake is van een dienstverband en dus schijnzelfstandigheid. Het woord zegt het eigenlijk al: u heeft de schijn tegen.


Wanneer is iemand schijnzelfstandige?
 De Belastingdienst beoordeelt aan de hand van drie vragen of iemand zelfstandig is:

  • Heb u zich verplicht tot persoonlijke arbeid? Dat is zo als u het werk zelf moet doen: u kunt dus niet zomaar iemand anders in uw plaats sturen.
  • Is er een gezagsverhouding tussen u en uw opdrachtgever? Bepaalt uw opdrachtgever bijvoorbeeld hoe u de opdracht doet?
  • Krijgt  u een vaste vergoeding, bijvoorbeeld vast loon per maand? Krijgt u bijvoorbeeld ook betaald als u ziek bent?

Voorkomen
Het allerbeste is natuurlijk om te voorkomen dat er twijfel ontstaat over de arbeidsrelatie. Daarom is het verstandig om de modelovereenkomst van de Belastingdienst te gebruiken. In deze overeenkomst leggen u en uw opdrachtgever de afspraken vast. U moet dan in de praktijk de afspraken ook echt navolgen. De overeenkomst is een onderdeel van de Wet deregulering arbeidsrelaties (DBA) en is niet verplicht.

Mag je dan wel één opdrachtgever hebben?
Het is een misverstand dat het aantal opdrachtgevers doorslaggevend is voor de vraag of iemand ondernemer of werknemer is. Het hangt ook af van een eventuele gezagsverhouding en zakelijke presentatie. 


De gezagsverhouding is voor het ondernemerschap het belangrijkst. Het kenmerk van een werknemer is dat de werkgever hem aanwijzingen geeft en dat hij verplicht is deze op te volgen. Tussen zelfstandigen en zijn opdrachtgevers is die gezagsverhouding er niet. Je kunt dus met één opdrachtgever wel degelijk ondernemer zijn.
De zakelijke presentatie is ook belangrijk om als zelfstandige opgemerkt te worden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een auto van de zaak, een eigen website en logo.


Handhaving uitgesteld
De Belastingdienst handhaaft de Wet DBA in ieder geval tot 1 januari 2021 nog niet, dus legt de Belastingdienst tot 1 januari 2021 geen boetes en naheffingen op. Tenzij sprake is van kwade trouw of er ondanks een eerder waarschuwing de schijnzelfstandigheid nog steeds wordt voortgezet. Het is dus belangrijk dat u wel alert bent op de arbeidsrelatie, want er kunnen nadelige consequenties aan vastzitten.