Uren bijhouden met de prikklok

Uren bijhouden in een fabriek met tientallen en soms wel honderden werknemers, hoe deden ze dat vroeger? Daar was een mooie uitvinding voor: de prikklok.


Wat is een prikklok?

Een prikklok is een mechanisch apparaat dat wordt gebruikt om bij te houden wanneer een werknemer binnenkomt en hoe laat hij of zij weer weggaat. De werknemer heeft een prikkaart van karton, die hij in het apparaat steekt. Op de kaart verschijnt de stempel met de datum en tijd. De prikklok staat meestal bij de ingang van de werkplaats of afdeling.


Toezicht houden op werknemers

Om toezicht te houden op zoveel werknemers, was een registratiesysteem nodig. In 1888 komt de Amerikaan Alexander Dey tegemoet aan deze wens met de uitvinding van de prikklok. Op de ring staan cijfers aangegeven, die corresponderen met de verschillende werknemers. Aan het begin van de dag moeten de werknemers ‘inklokken’ en aan het eind van de dag weer ‘uitklokken’. Dit gebeurt door de arm van de prikklok te bewegen, totdat deze boven hun werknemersnummer staat. Het indrukken van de arm zorgt er vervolgens voor dat op de kaart binnen in de klok de tijd wordt afgedrukt naast dit nummer.




Tijd is geld!

De prikklok is een manier om in de gaten te houden welke werknemers netjes de uren volmaken, en wie zich het er makkelijk vanaf maakt. Over een langere periode kon je persoonlijke patronen zien. Deze manier van controle toont hoe de individuele arbeiders functioneren, als onderdeel van de industriële organisatie. Vanaf dit moment gaat effectief personeelsmanagement tot de mogelijkheden behoren. Dat is nu nog steeds belangrijk: tijd is immers geld.


En nu dan?

Vandaag de dag gaan we natuurlijk niet meer met een kartonnen kaart bijhouden welke uren zijn gemaakt. Net zoals vele andere zaken, regelen we dat nu online via apps. Met WorkReg bijvoorbeeld, een Nederlandse app waarin alle gewerkte uren digitaal worden bijgehouden. En dat is niet alles, ook activiteiten en gebruikte materialen kunnen daarin geregistreerd worden. Dat biedt net wat meer mogelijkheden dan de papieren versie!

Andere tijden

finance