By the way: btw!
Btw-identificatienummer, omzetbelastingnummer, BSN, verleggen van btw: hoe zit het nou ook alweer?
Alle ondernemingen hebben een btw-identificatienummer. Dit nummer vermeldt u onder andere op uw facturen en op uw website. Een btw-identificatienummer bestaat uit: landcode NL, 9 cijfers, letter B, en een controlegetal van 2 cijfers. Tot voor kort was bij eenpitters het btw-identificatienummer hetzelfde als hun burgerservicenummer (BSN). Om de privacy van deze ondernemers beter te waarborgen, hebben alle ondernemers met een eenmanszaak begin van het jaar een brief gekregen van de Belastingdienst met daarin een apart btw-identificatienummer.
Het btw-identificatienummer is ook van belang bij het verleggen van btw. De verleggingsregeling houdt in dat de btw verlegd wordt van de leverancier naar de afnemer. Als leverancier brengt u dus geen btw in rekening. Op de factuur zet u dan ‘btw verlegd’ én u moet het btw-identificatienummer van uw afnemer vermelden. Het verleggen van btw komt vaak voor bij onderaanneming en het uitlenen van personeel in de bouw en in de schoonmaakbranche. Ook als u zakendoet met buitenlandse ondernemers, kunt u te maken krijgen met verlegde btw. Uw afnemer betaalt dan de btw in eigen land.
Omzetbelastingnummer
Daarnaast heeft elk bedrijf een omzetbelastingnummer. Dit nummer gebruikt u bij contact met de Belastingdienst. Bij eenmanszaken bestaat het omzetbelastingnummer uit de 9 cijfers van het BSN van de ondernemer, letter B, 2 cijfers. Bij andere ondernemingen is het omzetbelastingnummer gelijk aan het btw-identificatienummer, maar dan zonder ‘NL’.
Tip: u kunt het btw-identificatienummer van uw leveranciers en afnemers eenvoudig controleren op de website van de Europese Commissie.