Opletten met oproepkrachten

Sinds 1 januari 2020 geldt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Deze wet zorgt voor meer gelijkheid tussen werknemers met een vast contract en flexibele werknemers. Huurt u oproepkrachten in? Houd dan rekening met de nieuwe regels. Zo voorkomt u extra kosten.

Vier dagen van te voren

De WAB schrijft voor dat u uw oproepwerknemer minimaal vier dagen van te voren schriftelijk of elektronisch moet oproepen. Zegt u (een deel van) het werk van uw oproepkracht minder dan vier dagen van te voren af? Dan houdt uw oproepkracht recht op loon over de afgesproken uren. Houd die termijn van vier dagen dus goed in de gaten. Anders bent u verplicht om uw oproepkracht te betalen voor niet- gewerkte uren.


Na twaalf maanden

Er is nog een termijn waar u op moet letten. Want als een oproepkracht twaalf maanden bij u in dienst is, bent u verplicht u hem of haar een aanbod te doen voor een vast contract voor het gemiddeld aantal gewerkte uren in de afgelopen twaalf maanden. Wilt u dit niet, zorg er dan voor dat u tijdig afscheid neemt van deze oproepkracht. Overigens hoeft uw oproepkracht het vaste dienstverband niet te accepteren. Hij of zij mag van uw aanbod afzien en ervoor kiezen om oproepkracht te blijven. Dan is het probleem natuurlijk ook opgelost.


Oproepkrachten duurder

Bij een vast contract denkt u misschien direct aan hogere kosten. Maar ook daar doet het kabinet iets aan. Om het voor u aantrekkelijker te maken om meer werknemers een vast contract aan te bieden, betaalt u sinds 1 januari 2020 een lage WW-premie voor werknemers met een vast contract en een hoge WW-premie voor werknemers met een flexibel contract. Met andere woorden: oproepkrachten zijn duurder geworden. Een vast contract kan dus wel een overweging waard zijn.


Nul-urencontracten zijn ook oproepkrachten

Volgens de WAB is sprake van een oproepovereenkomst als de omvang van de arbeid niet is vastgelegd als één aantal uren per tijdseenheid van maximaal een maand of een jaar met een gelijkmatige spreiding over die tijdseenheid. Daarbij hebben medewerkers geen recht op doorbetaling van loon als ze niet hebben gewerkt. Let op: nuluren- en min-maxcontracten zijn volgens de WAB ook oproepovereenkomsten.


Waarom de WAB?

Werknemers met een vast contract hebben vaak betere arbeidsvoorwaarden en meer rechten dan flexibele werknemers. Zo hebben oproepkrachten vaak te maken met onzekerheid over wanneer en hoeveel ze meten werken. Met de WAB wil het kabinet deze verschillen kleiner maken.