De krapte op de arbeidsmarkt is juist het gat in de markt
Personeelstekort? Ja, hier in Nederland. Maar over de grens ligt dat soms heel anders. Bart van der Lugt is daar slim op in gesprongen en werft ICT-personeel in Zuid-Afrika voor Nederlandse bedrijven. "Zo kunnen Nederlandse bedrijven zoals ASML hun relevantie in de markt behouden."
''Als je je nieuwe medewerkers niet in Nederland kunt vinden, waarom dan niet over de grens kijken?''
"De Nederlandse ICT-sector kampt met een enorm tekort aan medewerkers. Ons land behoort zelfs tot de koplopers van Europa als het gaat om het aantal vacatures. En als je je nieuwe medewerkers niet in Nederland kunt vinden, waarom dan niet over de grens kijken?"
"Begin 2022 ben ik begonnen met het werven van ICT-personeel in met name Zuid-Afrika. Ondanks dat het een hele stap is om zelf of met je gezin naar Nederland te emigreren, besluiten veel Zuid-Afrikaners om het toch te doen. Ze willen vooral weg vanwege de onveiligheid in hun land en de slechte economische vooruitzichten. Hier kunnen ze vrij en zonder beveiliging wonen. Al vinden ze de huizen hier wel kleiner dan ze gewend waren."
''Het model van recruitment is belangrijk om de emigratie goed te laten slagen.'
"Het voordeel dat met name blanke Zuid-Afrikaners hebben, is dat zij Afrikaans spreken. En dat lijkt enigszins op het Nederlands. Daardoor leren ze de taal sneller. Qua cultuur passen zij ook goed in Nederland. Het model van recruitment is belangrijk om de emigratie goed te laten slagen. Zo werven wij niet alleen mensen, maar begeleiden hen ook bij hun komst naar Nederland. We regelen de vlucht, we zoeken huisvesting, we helpen bij het vinden van een school voor de kinderen, bij het openen van een bankrekening, etc. En we regelen het papierwerk met de IND, want deze mensen komen als kennismigrant naar Nederland."
"In die begeleiding zit veel meer werk dan in het werven van de mensen. Naast werven en begeleiden hebben we nog een derde pijler: de community. Dan organiseren we bijvoorbeeld een Zuid-Afrikaanse braai waar de expats elkaar kunnen ontmoeten."
''Bedrijven als ASML en Philips nemen al jaren mensen uit het buitenland aan.''
"Cloud Nomads groeit gestaag. Bedrijven als ASML en Philips nemen al jaren mensen uit het buitenland aan. Zo kunnen zij hun relevantie in de markt behouden. Daarnaast zien we dat nu ook het mkb steeds vaker die stap zet. Die groei betekent dat ik zelf ook op zoek moet naar extra personeel. In Zuid-Afrika is dat geen probleem, daar hebben we onlangs nog twee recruiters aangenomen. Maar ook in Nederland moeten we uitbreiden, onder andere op het gebied van sales en recruitment want dat doe ik nu allemaal zelf. Dat wordt nog wel een ding. Maar ik heb er vertrouwen in dat dat ook gaat lukken. We hebben een speciaal verhaal dat mensen aanspreekt."