''Er is weinig verloop binnen Stairz. Dat vind ik een goed teken. Blijkbaar voelen mensen zich hier gewaardeerd.''

Vijf jaar geleden telde Stairz Traprenovaties nog zo’n zeven man personeel. Nu zijn dat er bijna 50. Eigenaar Robert de Kuyper: ‘Wij plaatsen zelden een advertentie, jonge monteurs melden zich uit zichzelf. Blijkbaar spreekt ons bedrijf voldoende aan.’

"Wij hebben veel jonge monteurs in dienst. Deze jongens leiden we zelf op. We zijn dus continu aan het investeren in ons bedrijf. Daarbij is het ook belangrijk om de juiste balans te houden in de samenstelling van je team. Als je groeit, moet je zorgen dat alles meegroeit. Dus ook de bezetting in het magazijn, op de planning en in de binnendienst. Dat vraagt om specialismes en een mate van automatisering. Ik werk er ook bewust aan dat we echt één team zijn, dat de binnen- en de buitendienst van elkaar weten wat ze doen. Dat zorgt voor onderling respect. En onze monteurs weten: als er iets fout gaat, dan staat er een organisatie achter ze. Dat is lekker werken."

"Er is weinig verloop binnen Stairz. Dat vind ik een goed teken. Blijkbaar voelen mensen zich hier gewaardeerd. Ik geloof sterk in persoonlijke aandacht. Ik doe regelmatig een bakkie met de jongens en vraag dan hoe het écht met ze gaat. Hoe is het thuis, hoe gaat het met je kinderen? Vooral in jonge gezinnen speelt vaak van alles. Kan iemand wat hulp gebruiken, dan probeer ik dat te regelen. Even een appje sturen om te vragen hoe het bezoek aan de arts met zijn zwangere vrouw was, maakt al een groot verschil. Aandacht kost niks, maar levert veel op. Mits het oprechte interesse is natuurlijk. Als het een trucje is, prikken mensen er zo doorheen."

"Ik hou ervan om dingen te delen met anderen. Als je goed uitlegt waarom je bepaalde beslissingen neemt, bindt dat ook. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld overcapaciteit. Wij leveren een luxeproduct en de vraag daarnaar neemt, onder andere door de hoge inflatie, wat af. Dat is niet erg. We zijn creatief genoeg om de jongens op andere manieren aan het werk te houden. Bijvoorbeeld door kleinere klussen over te nemen van aannemers. Dat is voor sommige jongens wel even schakelen, het is spannend om uit je comfortzone te komen. Dus moet je goed uitleggen waarom we deze keuze maken. Neem je je mensen hierin mee, dan voelen ze zich gezien en is er weinig weerstand. Ook dat is respectvol met elkaar omgaan."

"En dan werkt het simpel: zijn de jongens enthousiast over hun werk en de sfeer hier? Dan vertellen ze dat tegen anderen. Zo komen we vrij gemakkelijk aan nieuw personeel. We zoeken vrijwel nooit naar mensen, het gaat allemaal via-via. Waardering en echte aandacht, dat zijn de kernwaarden die ik belangrijk vind en op die waarden run ik ook mijn bedrijf. Mijn tip aan andere ondernemers? Verdiep je in je mensen. Wat houdt hen bezig? Wat willen ze bereiken? Focus daarbij vooral op datgene waar iemand energie van krijgt. Ga dat verder verbeteren, want daar lig iemands interesse en positiviteit. Daar boek je veel meer winst mee dan wanneer je voortdurend probeert te verbeteren wat er niet goed gaat." 

Fotografie: Martine Goulmy